Voor de inwoners van de buitendorpen Borgsweer, Termunterzijl, Termunten, Woldendorp, Wagenborgen, Meedhuizen en Delfzijl zijn de plannen een drama. Bij Borgsweer komen de 21 turbines op 500 meter vanaf de dorpsgrens en naar de mening van de inwoners wordt niet gevraagd. Men kan zich het volgende voorstellen: Te Koop, mooie, goed onderhouden woning in landelijk gebied. Aan de rand van grootschalige windparken. Waardevermindering van de woningen, die ook nog eens onverkoopbaar worden, dat is het resultaat voor de inwoners. Buiten het probleem dat er 24 uur per dag rondom de woning een bewegende horizon en geluidsoverlast zal gaan plaatsvinden, die de inwoner ook nog eens zelf gaat betalen. Kortom een onleefbare situatie.

 

Meer hierover op RTV-Noord waar Hiltje Zwarberg van Stichting Windhoek en Seaports aan het woord komen.

 

Donderdag 30 maart jl. is per brief aan de gemeenteraad van Delfzijl gevraagd om medewerking te verlenen aan het realiseren van een windturbinepark op het industrieterrein van Delfzijl.

 

Groningen Seaports vraagt in deze brief herhaaldelijk aan de gemeente om op voorhand (2e OMD dreigt) toezeggingen te doen medewerking te verlenen voor de bouw van 21 turbines van 3MW. De motivering van Seaports is dat het een verplichting is die wordt opgelegd door de provincie Groningen en door de gemeente Eemsmond en Delfzijl en de noodzaak om te voldoen aan BLOW. Als pleister op de wonde (inspelen op de emotie van de gemeenteraad) wil het havenschap in de gunningsprocedure eisen stellen over de opgewekte stroom. Men stelt in de brief: "Van de opgewekte stroom moet minimaal 25% tegen het laagste tarief worden geleverd aan de industrie in Delfzijl". Op deze wijze doet men het voorkomen dat dit een bijdrage is aan het oplossen van de problematiek van de energie-intensieve industrie. Een snelle rekensom leert dat 21 x 3 MW = 63 MW met een rendement van 20% = 12,6 MW x 25% = 3,15 MW een belachelijke hoeveelheid elektriciteit is voor het op 1 na grootste chemiepark van Nederland. Men vergeet in de brief te vermelden dat het havenschap ongeveer € 70.000 per turbine per jaar gaat ontvangen en dat dit de hoofdreden is voor het plan. Het excuus dat het moet om de doelstelling voor BLOW te moeten halen is grote onzin.

 

De provincie Groningen heeft de landelijke BLOW-doelstelling van 165 MW al gehaald en met de huidige plannen in de Eemshaven en Delfzijl (er komt ook nog een windpark op de Schermdijk en de Pier van Oterdum) zal de bijdrage van Groningen met ruim 300 MW overschrijden.