Windmolens dreigen de groeiplannen van vliegveld Lelystad in de war te sturen. Uit een recent onderzoek door de Britse Luchtvaartdienst CAA Policy and Guidelines Windturbines blijkt dat windmolens de radar en navigatiesystemen van luchthavens flink storen.

Vliegveld Lelystad wil uitbreiden, terwijl juist rondom de luchthaven tientallen windmolens staan. Volgens het Britse onderzoek weerkaatsen windmolens de radargolven, waardoor de radar vliegtuigen niet of op verkeerde plaatsen waarneemt. Navigatiesystemen raken in de war, waardoor vliegtuigen niet exact kunnen landen.

Onderzoeksinstituut TNO bevestigt het probleem, maar zou extra onderzoek moeten doen om te bepalen of de windmolens in Flevoland echt voor overlast zorgen. Ook Luchtverkeersleiding Nederland kan nog niet zeggen of extra maatregelen nodig om het luchtverkeer in de toekomst veilig af te handelen.
 

De website van Eurocontrol (de organisatie die gaat over de regels van het Europese luchtverkeer) meldde het volgende: Wind Turbines Impact on Air Operations  

 

Omroep Flevoland

Item beluisteren en/of bekijken
windmolens.wma