Het plan van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) om met windmolens duurzame energie voor eigen gebruik op te wekken is van tafel. Het wordt te duur door het wegvallen van de MEP-subsidie (milieukwaliteit elektriciteitsproductie).

 

ECN wilde in de duinen bij Petten drie windturbines plaatsen. Er was op gerekend dat het Rijk het windplan van ECN gedurende tien jaar financieel zou steunen middels een forse Mepbijdrage.

 

Die regeling werd afgelopen zomer door het ministerie van economische zaken plotsklaps in de prullenmand gekieperd. Het ging het Rijk te veel geld kosten. ECN had voor uitvoering van het windplan een optie genomen op drie grondig gerenoveerde Newinco windmolens. Die zouden op de duinenrij langs de oostgrens van het ECN geplaatst worden. De gemeente Zijpe had ermee ingestemd.

 

Op één van de bouwplekken stond echter al een windturbine van Hollandia Kloos. Het energie-instituut wilde die weg hebben. ECN vocht met Hollandia Kloos een juridisch conflict uit, en verloor. De ‘Kloosturbine’ mocht van de rechter blijven staan. Door het geruzie over de ‘Kloosturbine’ ging tijd verloren. De vergunningprocedure voor de windmolens van ECN was mede daardoor niet afgerond toen de Mepregeling werd stopgezet. ECN betreurt de gang van zaken zeer.