Burgemeester en wethouders van Houten hebben dinsdag een presentatie geschrapt, gewijd aan de bouw van drie windturbines langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De omwonenden vinden elkaar in het Comité Veerwagenweg. Dat heeft al twee keer een procedure voor de Raad van State gewonnen, hetgeen heeft geleid tot uitstel van de bouw. Op 17 december dient voor de Utrechtse bestuursrechter een nieuwe zaak, gericht tegen de bouwvergunning die Eneco nodig heeft om de turbines te plaatsen.

 

De bewuste avond stond op de rol voor dinsdag 11 december, maar wekte de woede van omwonenden en inwonerspartij ITH. Beide zijn fel tegen de molens. In hun presentatie wilden B&W zich eerst tot de bewoners richten en daarna tot de gemeenteraadsleden. In die laatste setting zou er geen mogelijkheid zijn voor burgers in te spreken.

,,Plotseling werden we uitgenodigd voor die 11de december. Geen idee wat B&W te vertellen hebben, maar ik dacht: wacht nou eerst die rechtszaak af,’’ aldus Hanny van Doorn namens het comité.

Ook ITH maakte zich boos over de gang van zaken. ,,Wij laten onze burgers niet monddood maken,’’ aldus voorman Zandbergen. ,,We zijn in de Houtense politiek net een halfjaar bezig met rondetafelgesprekken. Die opzet hebben we bewust gekozen om burgers beter te laten meepraten. Dan is het niet te accepteren, dat het in dit geval plotseling níet zou mogen.’’

Het dagelijk gemeentebestuur schrijft volgende week een collegebrief over de molens. Daar kan dan later, begin volgend jaar, over worden gesproken. Mét burgers in een rondetafelgesprek. Naar de inhoud van de collegebrief kan Zandbergen slechts gissen. B en w wilden gisteren niet reageren.

 

Algemeen Dagblad, 4 december 2007