Wethouder Nico Verlaan van het Gelderse Duiven is de afgelopen maanden bedreigd wegens de voorgenomen plaatsing van een aantal windturbines in de gemeente. Dat zei hij zondag in het radioprogramma Atlas van de omroep Llink.

 

De komst van vier windmolens van 150 meter in Duiven roept veel weerstand op, onder andere in het naburige dorp Lathum. De CDA-wethouder zei dat zijn gezin met de dood wordt bedreigd en dat er op internet luchtfoto’s van zijn huis zijn gezet.

 

Voorzitter Fred Jansen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) distantieert zich van de bedreigingen, zo laat hij De Telegraaf weten. "De gemoederen zijn kennelijk hoog opgelopen, maar dat mag nooit tot persoonlijke aanvallen leiden. Het NKPW vertrouwt op zakelijke discussies gebaseerd op feiten en argumenten."

 

Bijna twee derde van de bouwprojecten voor windmolenparken loopt momenteel vast in de besluitvorming bij gemeenten, bleek vorige maand uit een analyse van alle projecten die bij het ministerie van VROM bekend waren.

 

De projecten stranden vooral omdat bewoners – en daarmee ook lokale bestuurders – bang zijn dat de windmolens voor overlast gaan zorgen, het landschap zullen ontsieren en dat de omliggende huizen minder waard worden.

 

Telegraaf, 21 september 2008