De plannen voor de komst van windmolens in het grensgebied van Dedemsvaart-Zuid en de gemeente Ommen moeten nog wachten op nieuwe regels van de landelijke overheid.

 

Hoe lang het uitstel gaat duren, is nog niet bekend.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Hardenberg (alleen de eenmansfracties OPV, Liberaal Hardenberg en OpKoers.nu stemden dinsdagavond tegen) wil de plannen voor de plaatsing van vier windturbines na drie jaar weer uit de ijskast halen. Ze stemden voor verdere uitwerking, maar namen een amendement met beperkingen aan. Voordat de plannen kunnen worden uitgewerkt, zijn de nieuwe regels van de landelijke overheid nodig. Het gaat dan om mogelijke grotere afstanden tussen windmolens en woningen. De nieuwe normen van minister Cramer van VROM worden dit voorjaar verwacht. Mocht dat langer duren, dan willen de politieke partijen in Hardenberg daar op wachten vanwege de volksgezondheid. De gedachte is namelijk dat het laagfrequent geluid van de bladen zorgt voor verstoring van de nachtrust en overige gezondheidsproblemen. Een ander punt in het aangenomen amendement kan betekenen dat de windturbines aan de Verlengde Elfde Wijk komen. Het aantal inwoners van de gemeente Hardenberg dat aan het geluid wordt blootgesteld, telt namelijk zwaar mee bij de uiteindelijke locatiekeuze. Plaatsing bij Rheezerveen lijkt daarmee af te vallen.

 

De Stentor, 26 januari 2009