De actiegroep Windmolens-Nee stapt naar de rechter. De leden zijn ‘diep bedroefd’ over het besluit dat donderdag in de gemeenteraad van Giessenlanden werd genomen. Een grote meerderheid stemde voor de komst van drie windturbines langs de A15. De groep hoopt dat hogerhand de bouw zal tegenhouden.

 

Woensdag komt de tienkoppige groep bijeen om haar strategie te bepalen. ,,De gemeente is nog niet van ons af. Wij zullen eerst bezwaar maken tegen de verleende vergunning en het daarna hogerop zoeken,” stelt initiatiefnemer Wouter Veldhuis. De 21-jarige Giessenburger beseft dat eerdere acties – een protestbord langs de A15 en een flyeractie in Giessenburg en Boven-Hardinxveld – weinig effect hadden op de keuze van de raad. ,,Toch blijven we ons verzetten. Er zijn ontzettend veel inwoners die deze turbines niet willen. Het tast het uitzicht en de natuur aan. Bovendien hebben we al genoeg troep door de Betuwelijn, A15 en MerwedeLingelijn.”

De actiegroep voelt zich in de steek gelaten. ,,De gemeenteraad moet opkomen voor de burgers, maar dat gebeurt niet in Giessenlanden.” Deze boodschap werd ook donderdag niet gehoord. De groep had in het gemeentehuis een spandoek uitgerold met de tekst ‘U stemt vanavond, wij stemmen in maart 2010.’ Veldhuis weet al welke volksvertegenwoordiger hij zal kiezen: Gemeentebelangen. Deze partij, maar ook een deel van de VVD stemde tegen de bouw van de 150 meter hoge molens.

Windmolenexploitant Wim Meerkerk had de uitkomst donderdag wél verwacht. ,,Ik had wat lobbywerk verricht door een excursie voor raadsleden te organiseren naar een windmolenpark. Ik heb hen zo goed mogelijk geïnformeerd over windenergie.” Meerkerk ‘ziet zijn kansen groeien’ nu de raad vóór de bouw heeft gestemd. ,,Ik wacht de bezwaren rustig af. Ik heb de tijd, want het energienet moet nog worden aangelegd en op de turbines zit een levertijd van 1,5 jaar. Ik verwacht dat de molens in 2011 draaien.”  

 

Algemeen Dagblad, 27 maart 2009