Als gevolg van blikseminslag is donderdag een wiek beschadigd van de windmolen die langs de Gedeputeerde Laanweg ter hoogte van de Hardegrondweg in Andijk staat. Maandag wordt de complete rotor met wieken vervangen.

 

De blikseminslag werd gezien door omwonenden. Nabij het bevestigingspunt van de wieken bleek een stuk van 20 bij 5 centimeter te zijn weggeslagen. De schade wordt vrijwel geheel gedekt door de verzekering. Reparatie is niet ter plaatse mogelijk, omdat de rotor in de fabriek uitgebalanceerd moet worden, meldt Kees Schouten, bestuurslid van de eigenaar, de Westfriese Windmolen Coöperatie (WWC). Het gaat bij de getroffen molen om de Adelaar. Dat is een inclusief wieken 39 meter hoge turbine van het Nederlandse merk Lagerwey, die in mei 1988 als eerste werd geplaatst.

 

Noordhollands Dagblad, 1 augustus 2009