Volgens secretaris-generaal Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken moet Nederland afstappen van de klimaatdoelen die het kabinet heeft gesteld voor 2020.

 

Dit schrijft de secretaris-generaal in het traditionele nieuwjaarsartikel van de hoogste ambtenaar van EZ in het economisch tijdschrift ESB.

In plaats van ambitieuzere, nationale doelstellingen te hanteren voor reductie van CO2, gebruik van duurzame energie en energiebesparing, moet Nederland in de pas gaan lopen met de Europese klimaatdoelen en zich richten op internationale coalities om klimaatverandering tegen te gaan.

[….]

De overheid dient volgens de topambtenaar vooral geld te steken in innovatieve vormen van duurzame energie, die nog ver van de markt staan. De regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) moet daarvoor op de schop. De subsidies voor de exploitatie van duurzame energie die nog net niet rendabel is, zoals windenergie, kunnen fors worden verlaagd, aldus Buijink. Ook dat levert een aanzienlijke besparing op, meent hij.

 

Het Financieele Dagblad, 7 januari 2010 [volledig artikel].

 

"Inderdaad," zegt Frans Rooijers, directeur van milieuadviesbureau CE Delft. "Biomassa en windenergie zijn bewezen technieken. Die hoef je daarom niet meer te subsidiëren. Stel voor energiebedrijven gewoon een percentage groene stroom verplicht."

 

de Volkskrant, 16 januari 2010 [volledig artikel]