Tijdens het zgn. ‘lijsttrekkersdebat’ gaf VVD-fractievoorzitter Mark Rutte in niet mis te verstane bewoordingen te kennen dat stroomopwekking door windturbines, wat de VVD betreft, een gepasseerd station is.

 

 

Ruttes uitspraken zijn te beluisteren in de uitzending op EenVandaag van 1 maart 2010.
Daarin plaatst hij in een discussie met d’66-er Pechtold over duurzaamheid, bereikbaarheid en de kilometerheffing de volgende opmerkingen:

 

op 23’10”: Wat ik niet wil, meneer Pechtold, is dat we investeren in windmolens. Want u weet donders goed, die windmolens in Nederland die draaien niet op wind, die draaien op subsidie. Dus die moeten weg. Dat is net zo’n megalomaan project eigenlijk als de kilometerheffing.

 

en op 25’03”: Wat je ook niet moet doen is doorgaan met investeren in die malle windmolens. Ze zijn lelijk, ze verpesten je uitzicht en uiteindelijk  werken ze niet. En als ze stilstaan moet  ik alsnog een kolencentrale aanzetten.

 

De NKPW beschouwt deze uitspraken van één van de politieke voormannen als een duidelijke steun in de rug.