De gemeente Apeldoorn moet bekijken of er alsnog een tijdrovend milieueffectonderzoek (MER) nodig is naar de plaatsing van vijf windturbines op bedrijventerrein de Ecofactorij.
In afwachting van dat onderzoek en een eventuele MER heeft de Raad van State de milieuvergunning geblokkeerd en kunnen de windmolens niet gebouwd worden.

 

De Raad van State stelde gisteren [4 aug. 2010] in een uitspraak dat Apeldoorn de Europese milieubeschermingsregels niet goed heeft toegepast. Immers, het windmolenpark komt vlak bij een beschermd Natura 2000-bos te liggen. Ook ligt het park in de aanvliegroute van vliegveld Teuge. Om die reden had de gemeente meer onderzoek moeten doen naar de impact van de windmolens op de natuur en het milieu. Als die groot is, dan zal de gemeente een MER-onderzoek moeten doen en dan loopt het project op zijn minst forse vertraging op.
 
De uitspraak is een meevaller voor bezwaarmakers, waaronder Apeldoorner Joop de Vries. Hij wil niets weten van de windmolens zet er desnoods de zaag in, zei hij eerder tijdens de rechtszaak. De molens komen dicht bij zijn woning. ‘Ik ben al vier keer door de gemeente verplaatst en waar ik nu zit zou ik mogen blijven zitten en wat doen ze: zetten ze windmolens neer. Die dingen bedreigen onze gezondheid en staan 100 meter dichter bij onze woning aan de Woudhuizermark dan volgens de landelijke regels is toegestaan.
 
Bovendien staan ze in de aanvliegroute van vliegveld Teuge. De gemeente heeft makkelijk praten maar als een vliegtuig te laag vliegt, en dat komt vaak voor, dan stort het neer in mijn tuin of op mijn woning. Ik kan er nu al niet meer van slapen,’ zei een boze De Vries afgelopen juni tijdens de rechtszitting.
 
 
De Stentor, 5 augustus 2010