Eind vorige week kwamen grote stukken ijs op de Kloosterlaan in Farmsum terecht. Vorige week woensdag werd een aantal turbines in de Eemshaven om dezelfde reden stopgezet. Door het koude weer ontstaat er ijsvorming op de turbines. Niet zelden belandt het ijs vervolgens op het wegdek.

Bestuurslid Hiltje Zwarberg van Windhoek (en NKPW) vindt daarom dat windmolens op minstens vijfhonderd meter van de weg moeten worden neergezet. “In de praktijk is het gebeurd dat brokken ijs door een draaiende turbine over een afstand van vierhonderd meter werden weggeslingerd.”

Het is niet de eerste keer dat in de Eemshaven problemen door ijsafzetting ontstaan. Eind vorig jaar moesten een aantal turbines twee etmalen worden stopgezet. het detectiesysteem, dat bij ijsafzetting ervoor zorgt dat de molen wordt stilgezet, faalde destijds. Maar volgens Wilfried Groot Koerkamp van Growind, een collectief dat 21 windmolens in de Eemshaven beheert, is er weinig reden tot paniek. “Vorige week woensdag functioneerde het systeem echter prima. Het merendeel van de molens is vrijdag weer in gebruik genomen.”

Growind heeft morgen overleg met grondeigenaar Groningen Seaports en de gemeente Eemsmond over de ijsafzetting.

Dagblad van het Noorden, 2 februari 2009