Onlangs is gebleken dat premier Balkenende vorig jaar in een brief aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft aangedrongen op afzwakking van de Europese Natura 2000 natuurbeschermingsrichtlijnen, omdat deze de economische activiteiten te zeer zouden belemmeren.

De plannen Urk/Noordoostpolder en Wieringermeer, waar grote windturbines in een Natura 2000 gebied moeten komen, passen goed in deze visie van het kabinet.

Zo hebben op 18 januari het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Wieringermeer een overeenkomst getekend die alle opties om windenergie te realiseren openhoudt, ook in Natura 2000 gebieden.

Barroso heeft overigens op alle punten van Balkenende negatief gereageerd.

Brief Balkenende – 13-07-2009

Antwoord Barroso – 26-10-2009

 

Volkskrant, 9 jan. 2010

NHD, 28 december 2009