De PvdA in Overijssel wil dat de provincie gemeenten via inpassingsplannen gaat dwingen om windmolenparken te realiseren.

Al jaren zijn op tal van plekken in Overijssel plannen voor windmolenparken, maar die komen niet van de grond omdat gemeenten de plannen afwijzen. Meestal gebeurt dit onder druk van de plaatselijke bevolking die bang is voor overlast van de molens. Bij een inpassingsplan start de provincie zelf een vergunningsprocedure op.

Onlangs vroeg het bedrijf Raedthuys al aan de provincie om inpassingsplannen te gaan gebruiken voor het realiseren van windmolenparken in Ommen, Vriezenveen en Dalfsen.

RTV Oost, 17 februari 2010

 

De PvdA reageert hiermee op een conflict dat is ontstaan tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Gelderland. GS wil een door de gemeente Zevenaar afgewezen windmolenpark doordrukken, en trotseert hiermee PS die in een recente uitspraak dwang tegen Zevenaar hebben afgewezen.

 

GS: toch plan voor windmolens

ARNHEM – Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland willen de gemeente Zevenaar toch dwingen vijf windmolens bij De Bijvanck te accepteren.

Ze gaan daarvoor een inpassingsplan maken, waarmee ze de bevoegdheden van de gemeente overnemen.

Dat kondigde gedeputeerde Co Verdaas woensdagavond aan tegenover Provinciale Staten, die overrompeld werden door het nieuws. Een meerderheid in de Staten had drie weken geleden nog gesteld dat ze Zevenaar de windmolens niet door de strot wilde duwen.

Maar Verdaas zei dat er geen andere weg is. Volgens hem moet een provincie meewerken aan een verzoek om windmolens te plaatsen. Alleen als er goede inhoudelijke argumenten zijn om ze tegen te houden, kan daarvan worden afgeweken. Die argumenten zijn er volgens Verdaas niet. Integendeel: de plannen van Raedthuys BV voor vijf molens passen in het provinciaal beleid. Een weigering zou een groot risico op een succesvolle schadeclaim met zich meebrengen. De Staten reageren pas later op de verrassende wending.
 

de Gelderlander, 27 januari 2010