Vleermuissterfte kan VS miljarden kosten.

De Verenigde Staten houden hun hart vast voor een massale sterfte onder vleermuizen. Ruim een miljoen van deze dieren zijn sinds 2006 gesneuveld door een schimmelziekte, bekend als het witteneuzensyndroom, en grote windmolens die de vleermuizen vermalen.

Vleermuizen zijn echter grote eters van insecten. ‘Zonder vleermuizen worden oogsten aangetast. Het gebruik van chemische pesticiden stijgt’, zei onderzoeker Gary McCracken van de University of Tennessee in Knoxville donderdag. Hij schat de waarde van de vleermuizen in de landbouw op minstens 3,7 miljard dollar (2,6 miljard euro) per jaar. 

Door het toenemende aantal windmolens zal het aantal dode vleermuizen nog fors toenemen. De onderzoeker roept op tot actie. ‘Niets doen is geen optie, omdat deze vliegende zoogdieren weinig nakomelingen krijgen. Herstel van de populatie duurt tientallen jaren, misschien zelfs eeuwen.’

de Volkskrant online editie, 31 maart 2011