De negen jaar oude tweewiekige windmolen de Ooievaar is in de nacht van zaterdag op zondag door waarschijnlijk een zeer plaatselijke windhoos geveld. De molen stond aan de Orberlaan op de grens van Den Haag en Westland en stak met wieken en al zo’n 32 meter boven het maaiveld uit.

Behalve de molen raakte ook een hek van de naastgelegen vestiging Levende Have van de politie Haaglanden beschadigd. De stalen molenmast is aan de voet geknapt. Volgens de eigenaar was de molen bestand tegen windkracht 12. De wind was die nacht kracht 5 tot 6.

 

Commentaar: een loffelijk streven, duurzame energie, maar windturbines leveren slechts 18% van de tijd rendement. En tijdens de 82 overgebleven procenten bedienen ze 0 huishoudens. Ze worden stilgezet boven windkracht 8 en doen het onder windkracht 4 niet. De opgewekte energie is gelijk aan die van een kleine automotor. De turbine is tegen de tijd dat die z’n geld met pijn en moeite heeft opgebracht alweer versleten, en de constructie en opbouw ervan kosten bijna evenveel energie als is opgebracht.

 

Algemeen Dagblad (Den Haag), 29 maart 2006