In een brief aan de gemeente Bodegraven schrijft NKPW-voorzitter Mollet, dat de turbine van het type Lagerwey 18/80 niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Soortgelijke molens zijn al zes keer spontaan in elkaar gestort. Vorige week nog waaide ‘De Ooievaar’ in Den Haag om, ook een Lagerwey van De Windvogel. 

Beluister hier de reportage van Radio West waarin Jim Mollet aan het woord komt.

 

En bekijk de reportage over het incident op RTV-West (deze begint op 9.20 minuten en duurt ongeveer 5 minuten)

De oorzaak is nog niet bekend. Volgens molenaar De Groot van De Windvogel slaat de eis nergens op. "Er staan meer dan honderd van dit soort molens in Nederland en ik denk niet dat het platform van plan is om die allemaal stil te zetten". De turbines krijgen regelmatig een inspectiebeurt op lasnaden en boutverbindingen. Bovendien wordt de turbine bij Bodegraven uit 1994 binnenkort vervangen door een moderne, grotere molen. Deze kan zijn wieken uit de wind draaien en zichzelf bij storm stil zetten.