Niet eerder waren zoveel burgers naar het gemeentehuis Zijpe gekomen om hun stem te laten horen. ,,Méér nog dan tijdens de debatten over de kernreactor”, meende commissievoorzitter H. Kröger. Gisteren lieten inwoners massaal protesten horen tegen de aanwezigheid en komst van de enorme windturbines in de ‘unieke’  Zijper polder.

Of de gemeenteraad ze op hun wenken zal bedienen, is nog maar de vraag. Gisteravond keerde de overgrote meerderheid van de commissie grondgebiedzaken zich niet tegen het Windbeleid 2007, waarin ruimte is voor opschaling en nieuwe turbines die in een lijnopstelling staan. Bijna alle fracties betoogden niet alleen voor duurzame energie en windenergie te zijn, maar dan ook daadwerkelijk daarvoor ruimte te moeten maken. Alleen Natuurlijk Zijpe was ‘mordicus tegen’.

 

En kwam daarmee tegemoet aan een grote schare aanwezigen, die zich middels een fors aantal insprekers en daverend applaus meerdere malen liet horen. Zoals na het betoog van B. Oates van het kritisch platform, die geen goed woord over had voor Windbeleid 2007 en het onder meer typeerde als ‘een testmonument van bestuurlijk onvermogen’. Veel bijval ook voor J. Visser die namens de dorpsraad Burgerbrug grote zorgen voor de toekomst van het dorp ziet aankomen als daar omheen maar liefst vijftien turbines gebouwd gaan worden. ,,Als dat er niet veel minder worden, telt ons dorp niet meer mee, raakt Burgerbrug in een sociaal isolement.” Protesten kwamen er ook uit de Noord-Zijpe, uit de omgeving van de ‘molen van Schuijt’, en uit de omgeving van Sint Maartenszee.

 

Maar ook voorstanders lieten zich horen, zoals mevrouw G. de Haan uit de polder E: ,,We gebruiken allemaal steeds meer energie.” Of Kees de Graaf namens de windturbine-eigenaren in Zijpe: ,,We zijn best te vinden voor aanpassingen in plan of locatiekeuze, maar ondernemers in duurzame energie als milieucriminelen af te schilderen is volstrekt ongepast.

 

Noordhollands Dagblad, 24 mei 2007