Rechterlijke uitspraken WOZ-waarde i.v.m. windturbines

 

Rechtbank Alkmaar, sector bestuursrecht

Zaaknummer: 06/532 WOZ

Datum van uitspraak: 05-04-2007

(niet gepubliceerd)

 

 

De rechtbank is van oordeel dat de uitspraak onvoldoende is gemotiveerd. Dit oordeel steunt onder meer op het feit dat in een taxatierapport staat dat de WOZ-waarde van de woning € 309.000 is, terwijl deze in de uitspraak op bezwaar is vastgesteld op € 323.000, en verweerder hier geen (afdoende) verklaring voor heeft gegeven.

 

Samenvatting

  

De eigenaar van een woning in de gemeente Zijpe maakt bezwaar tegen de vastgestelde WOZ-waarde van zijn woning. De heffingsambtenaar van de gemeente komt deels tegemoet aan de bezwaren en verlaagt de WOZ-waarde bij uitspraak op bezwaar tot € 323.000.

De eigenaar neemt hiermee geen genoegen en gaat in beroep bij de rechtbank.

Hij voert in beroep onder meer aan dat de waarde van zijn woning lager is vanwege de geluidsoverlast en slagschaduw van bestaande windturbines en een nog te bouwen windtubinepark op circa 500 meter afstand van zijn woning. Hij duidt onder meer op een taxatierapport waarin staat dat de WOZ-waarde van zijn woning € 309.000 is, dus lager dan de vastgestelde WOZ-waarde. Tevens voert hij onverklaarbare verschillen aan t.o.v. door de gemeente gepresenteerde referentiewoningen.

De rechtbank is van oordeel dat de gemeente geen (afdoende) verklaring heeft gegeven voor het verschil tussen de vastgestelde WOZ-waarde en de waarde in het taxatierapport.

De rechtbank verklaart het beroep van de eigenaar van de woning gegrond en draagt de gemeente op een nieuwe uitspraak op bezwaar te nemen, met inachtneming van hetgeen in deze uitspraak is overwogen.

 

 

Woerden, 18-06-2007

Roeland van Rooij