Gisteren vernietigde de Raad van State het gewijzigde bestemmingsplan, dat de bouw van drie honderd meter hoge turbines langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten mogelijk moest maken. De uitspraak is een overwinning voor directomwonenden, die al jaren vechten tegen de windmolens. Aan de Veerwagenweg ging gisterochtend al vroeg de kurk van de champagnefles.

 

Maar Eneco vindt het nog wat vroeg voor een feestje. Het bedrijf is optimistischer dan ooit over plaatsing van de turbines. ,,De procesgang is onzorgvuldig geweest. Op die conclusie is de uitspraak gebaseerd. De Raad van State heeft zich tegelijk ook inhoudelijk uitgesproken over de beoogde locaties en de effecten op de omgeving. Wat betreft zaken als geluidsoverlast en slagschaduwen blijkt dat de molens er gewoon kunnen komen. Wij gaan daarom dóór.’’

 

Energiebedrijf Eneco gaat ervan uit dat binnen één tot twee jaar drie omstreden, honderd meter hoge windmolens geplaatst worden langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Houten, aldus Eneco, kiest ervoor niet opnieuw een tijdrovende bestemmingsplanprocedure te doorlopen. Via een artikel-19-procedure wordt nu getracht zo snel mogelijk vrijstelling te verkrijgen. Enecowoordvoerder De Ruyter: ,,De procesgang was niet goed. Oké, dan gaan we het via deze route alsnog regelen, dit keer goed.’’

H.van Doorn, actievoerster van het eerste uur, is blij met de uitspraak. ,,In elk geval gaat het feest voorlopig niet door. Uitstel van een paar jaar leidt hopelijk tot afstel van het hele plan. De publieke opinie keert zich steeds meer tegen al die ontsierende molens in het landschap.’’ Na negen jaar gesteggel werden in juni dit jaar drie windmolens in Lopik in gebruik genomen. Houten zou volgen met drie turbines, de hoogst denkbare in het land. Ook in Nieuwegein en Loenen moeten windturbines komen. Overal is verzet van omwonenden. Dat leidt ertoe, zegt Eneco, ’dat duurzame energie in Utrecht uiterst moeizaam van de grond komt’.

De provincie Utrecht wil best plek bieden aan tientallen windmolens, maar laat het vinden van geschikte plekken over aan de gemeenten. Die staan vaak niet te trappelen vanwege het lokale verzet en de vaak jarenlange juridische en dure procedures.

 

Algemeen Dagblad, 18 oktober 2007