Volgens Jansen levert windenergie een verwaarloosbare bijdrage voor de bestrijding van het klimaatprobleem, doet het afbreuk aan de kwaliteit van het landschap en zullen huizen in een omtrek van 2,5 kilometer met dertig procent in waarde kunnen dalen. De geluidsoverlast zal volgens hem groter zijn dan verwacht. ,,De windmolens zullen veel meer geluid produceren en veel verder worden gehoord dan men tot dusver dacht. De wet- en regelgeving is nog op de oude, achterhaalde ideeën gebaseerd." Hij zei dit tijdens een zeer drukbezochte informatieavond in het hippisch centrum te Hattem.

 

 

Zowel voor- als tegenstanders maakten hun visie kenbaar. Terwijl wethouder Luuc Teuben niet in wilde gaan op technische vragen en zich vooral hard maakte voor de schone energie die windmolens oplevert, gaven woordvoerders van belangenverenigingen felle kritiek op het college van Hattem.Volgens Jannes Hoeksema van de vereniging Landschap en Milieu Hattem wordt het landschap onaanvaardbaar aangetast door de komst van de molens. Chris Westra, die namens initiatiefnemer firma Van Werven spreekt, prijst de gemeente Hattem juist. ,,Over tien jaar vindt u het een verrijking van het landschap", voorspelt hij . Die veronderstelling werd gisteren echter nog door de meeste bezoekers weggehoond. De zeven windmolens die in de gemeenten Hattem en Oldebroek zullen verrijzen voorzien in de totale energiebehoefte van 550 inwoners. Dat zegt Fred Jansen van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie.

 

De Stentor, 18 november 2007