De laatste dagen van de windmolens aan het Spookverlaat zijn mogelijk geteld, meldt de partij Geen Windmolens Rijnwoude. De Raad van State heeft namelijk bepaald dat er bij het verlenen van de bouwvergunning een verkeerde procedure is gevolgd.

 

Maar volgens zowel de gemeente als de projectontwikkelaar juicht de partij te vroeg. De ‘vormfout’ zou geen consequenties hebben.

Woordvoerder Gerrit Harmsen van Geen Windmolens Rijnwoude (GWR) noemt de uitspraak van de Raad van State ,,een stap in de richting van het verdwijnen van de windmolens.’’

Volgens de Raad van State heeft de provincie ten onrechte een zogenaamde ‘verklaring van geen bezwaar’ verleend aan het windmolenproject. Daarom moet de gemeente de bezwaren van onder anderen omwonenden en GWR opnieuw onder de loep nemen.

Maar volgens wethouder Uljee betekent dat absoluut niet dat de windmolens moeten worden gesloopt. ,,Ik maak me geen enkele zorgen. Die windmolens gaan niet weg. Het is eigenlijk een heel technisch verhaal: de bouwvergunning is in stand gebleven. De Raad van State heeft alleen aangegeven dat de procedure die wij gevolgd hebben, niet de juiste is’’.

Toch vindt Uljee het ‘jammer’ dat er nu een nieuwe procedure moet worden gestart.

Ook Bert van der Sluis van Prodeon, de projectontwikkelaar van de windmolens, betreurt de beslissing. ,,Door deze ‘vormfout’ hebben bezwaarmakers de kans de hele procedure opnieuw te doorlopen.’’

Maar dat zal niks aan het resultaat veranderen, verwacht Van der Sluis. ,,De ingediende bezwaren zijn al eerder door de rechtbank ongegrond verklaard. Dat blijft zo. Het opnieuw doorlopen van de procedure zou een enorme verkwisting van gemeenschapsgeld zijn.’’

GWR-woordvoerder Harmsen heeft echter een borreltje gedronken om de uitspraak van de Raad van State te vieren. ,,Een kleintje, dat wel. Wij zijn heel gelukkig met de uitspraak. Wij wachten nu af hoe b en w dit verder aanpakken.’’

 

Algemeen Dagblad, 18 november 2007