Twee opinieonderzoeken naar de plaatsing van 120 meter hoge windmolens. Allebei objectief en representatief, maar met verschillende uitkomst. Wie heeft gelijk? Dat is de patstelling waarin voor- en tegenstanders van het omstreden windturbineplan bij Woerden zijn beland. In de raadsvergadering van gisteravond zijn de peilingen toegelicht van zowel Geen Windmolens bij Woonwijken (GWW) en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug, als van onderzoeksbureau Newcom.

 

Newcom heeft eind oktober vorig jaar in opdracht van het Woerdense college een steekproef gedaan. GWW heeft samen met particulier Jan Bakker in december een enquête gehouden onder inwoners van Molenvliet. Aanleiding: De aanvraag van twee agrariërs om vier windmolens te plaatsen aan de A12 tussen het volkstuinencomplex en de afslag Nieuwerbrug.

In de gemeente Woerden is 63 procent positief over het windmolenplan, concludeert onderzoeker Van der Veer van Newcom. Zijn peiling voldoet aan alle wetenschappelijke voorwaarden die aan een betrouwbare peiling worden gesteld.

Liefst 81 procent van inwoners van de wijk Molenvliet zegt ‘nee’ tegen het voorstel, licht onderzoeker Jan van Oorschot van GWW toe. De peiling is absoluut betrouwbaar, stelt hij; wie de enquête wilde invullen moest zélf moeite doen. Voor- en tegenstanders hebben die moeite genomen.

De raadsleden bleven gisteravond met de nodige vragen zitten. Wat vindt de zwijgende meerderheid? is een vraag. Wat wilden b en w eigenlijk onderzocht hebben? vraagt Van Assem (Inwonersbelangen) zich af. Op 31 januari neemt de gemeenteraad van Woerden een beslissing.

AD, 25 januari 2007