Een van de vier windmolens bij de jachthaven in Oudeschild heeft ’t dinsdagavond begeven. Van de turbine is weinig over. Eén van de wieken is rond 18.00 uur afgebroken en tientallen meters verderop tegen de omheining bij het fietspad geslagen.

 

Een Texelaar die net zijn hond uitliet zag het gebeuren en kwam met de schrik vrij, Ook de enorme kap van de turbine kwam naar beneden; kleinere brokstukken werden over enkele honderden meters verspreid. De twee andere wieken zijn door de middelpuntvliedende kracht aan gort gedraaid; de kunststof flarden hangen er treurig bij.

 

Volgens ingewijden heeft de hoofdas het begeven en werkte de beveiliging niet.Daardoor ontwikkelde de rotor een enorme snelheid en is de molen door de gigantische vrijkomende kracht uit elkaar gespat. Een ooggetuige meldde overigens dat de turbine al een tijdje niet meer draaide. Eigenaar NUON heeft in overleg met de gemeente de overige windmolens stilgezet. Ze draaien nog wel lichtjes in de ‘vaanstand’. De weg is afgezet en een aannemer zal de beschadigde windmolen met een telekraan ontmantelen, deelde NUON woensdag mee.

 

“Over de oorzaak is niets bekend”, aldus Mandy Ros van NUON. “Zodra de situatie is veiliggesteld, starten we met ’n onderzoek.” De vier windturbines zijn 30 meter hoog en allemaal in 1990 geplaatst. Worden de niet-beschadigde turbines ook geïnspecteerd? “Dat hangt af van de uit komst van het onderzoek”, aldus Ros. Zij noemt het incident zeer uitzonderlijk. Dit is in zeker 25 jaar niet voorgekomen.” Bij ‘Nieuwsflits’ ziet u beelden van de situatie ter plaatse en een interview met Jook Nauta, voorzitter van Waddenhaven Texel.

 

Texel Plaza, 6 februari 2008