Begin februari 2008 sloeg op Texel een windmolen op hol, omdat het beveiligingssysteem niet werkte. Doordat de molen niet automatisch op de rem werd gezet, slingerden de wieken meters ver weg. Het resultaat  was te zien op deze website. Op 22 februari gebeurde hetzelfde tijdens een storm in Denemarken. Het incident werd echter vanaf het moment dat de turbine op hol sloeg, totdat de wieken in het rond vlogen, en het hele geval omknakte, op film vastgelegd. Naar nu blijkt zijn tijdens deze storm niet één maar twee turbines door het falende beveiligingssysteem verwoest. Ook in Nederland kampen turbines geregeld met problemen.

 

Afgelopen weekend sloeg in Dronrijp, Friesland, een turbine door een weigerend beveiligingssysteem op hol tijdens de zware storm (Telegraaf, 1 maart 2008). Een rondgang leert dat niet alleen storm maar ook blikseminslag voor problemen zorgt. In 2004 maakte een turbine bij de Waardpolder (Anna Paulowna) overtoeren, waardoor de wieken en een tandwielkast naar beneden vielen. In 2004 werd een turbine bij Wilhelminadorp (Goes) door de bliksem getroffen; hetzelfde gebeurde in 2005 met een turbine op de Maasvlakte. In beide gevallen braken wieken af. In juli 2005 brak een wiek af van een turbine in Wommels door een harde windvlaag. De brokstukken waaiden over de boerderij en kwamen vele tientallen meters verder in het land terecht. In de eerste maanden van 2006 knakten twee turbines bij Zeewolde en Bodegraven. Eind juli 2006 sloeg tijdens een hevige onweersbui de bliksem in bij twee van de zeven windmolens in Swifterbant. In oktober 2006 bleef een turbine in Heerenveen op de rem staan, terwijl het hard waaide;  dit had tot gevolg dat het ding in brand vloog. Dit is alleen inventarisatie van ongevallen in Nederland, maar ook in het buitenland gebeuren dit soort dingen (zie de fotogalerij). Zo vonden in Denemarken de afgelopen drie jaar tussen de 10 en 15 ongevallen plaats. De Deense Minister van Klimaat is nu gevraagd verantwoording af te leggen over de meest recente incidenten.