Windmolens verstoren het Groene Hart. Het is daarom ‘onbegrijpelijk’ dat de soms meer dan honderd meter hoge turbines hier de horizon vervuilen. Dat stelt de Alphense VVD in een manifest over duurzaamheid. De fractie noemt het ‘bijzonder vreemd’ dat de hogesnelheidslijn ondergronds is aangelegd om het Groene Hart niet te verstoren, terwijl in het gebied wel steeds meer windmolens komen te staan. De VVD neemt dat ook de ‘groene’ partijen kwalijk, die volgens de liberalen instemmen met de turbines.

 

Tegen windenergie is de VVD overigens niet. Wel vindt de fractie het rendement van windturbines tegenvallen. ,,Maar de landelijke overheid kan beter een aantal gebieden aanwijzen om grote windmolenparken te realiseren,’’ aldus de VVD’ers. ,,En wat ons betreft is het Groene Hart niet zo’n plek!’’ 

 

De partij is dan ook op voorhand tegen het plaatsen van drie tot zes windmolens langs de N11 ter hoogte van de toekomstige containerterminal langs de Gouwe bij Alphen. De gemeente onderzoekt deze optie en dit najaar mogen inwoners hun oordeel geven. Het laatste woord is aan de gemeenteraad.

 

De Bodegraafse wethouder Bouwens is in overleg getreden met zijn Alphense en Goudse collega’s over de plaatsing van molens, onder meer langs de N11. De huidige Bodegraafse molen op de grens met Reeuwijk is aan vervanging toe. Na druk van omwonenden stemde de gemeenteraad onlangs tegen een nieuwe grotere molen op deze locatie. 

 

Buurgemeente Woerden heeft de discussie over windmolens inmiddels afgesloten, nadat minister Cramer (ruimtelijke ordening) oordeelde dat vier turbines met een wiekhoogte van 120 meter bij de A12 ongewenst waren. 

 

Algemeen Dagblad, 2 juli 2008