De gemeenteraad van Dalfsen krijgt maandagavond van de Stichting Dalfsen tegen windmolens een petitie overhandigd met handtekeningen van perceeleigenaren rondom de geplande windmolens in de Tolhuislanden. Leden van de stichting zullen de petitie diezelfde avond ook overhandigen aan de Zwolse gemeenteraad. De overhandiging wordt kracht bijgezet door insprekers.

 

Vlak voor de vakantie heeft de stichting een rondgang gemaakt langs alle perceeleigenaren binnen een straal van twee kilometer rondom de te plaatsen acht molens aan beide zijden van de spoorlijn die de Tolhuislanden doorkruist. Zowel Dalfsen als Zwolle hebben het voornemen om op eigen grondgebied elk vier windturbines te plaatsen. De bedoeling is dat de windmolens in 2010 geplaatst worden.

De discussie in de commissievergadering in Dalfsen betreft maandagavond de gevolgde ruimtelijke procedure. Het onderwerp is door de gemeenteraad zelf op de agenda gezet.

In Zwolle staat een brief van de stichting Dalfsen tegen Windmolens op de agenda. De stichting verzoekt om afstemming tussen de gemeenten en een grondig onderzoek te doen voordat er onomkeerbare ontwikkelingen zijn.

Van de 146 percelen in de Tolhuislanden die bezocht zijn, heeft bijna 65 procent van de eigenaren een handtekening gezet tegen de komst van de windmolens. Ruim 27 procent heeft niet getekend omdat ze voor windmolens zijn, het ze niet uitmaakt of omdat ze niet durfden te tekenen.

Bij 8 procent van de percelen werd niet open gedaan, zo meldt de stichting.

 

De Stentor 30 augustus 2008