Nog ruim twee jaar en dan zal Urk niet langer bekend staan als het pittoreske vissersdorpje aan de voormalige Zuiderzee, schrijft Jan Mulder in de Volkskrant. Toeristen zullen dan met verwondering kijken naar de tientallen enorme zuilen die enkele honderden meters buitendijks oprijzen.

 

Zo begint maandag in de Volkskrant een artikel over het ‘grootste windmolenpark van Nederland’ dat ‘boven het water zal uittorenen’ bij het nu nog zo mooi gelegen Urk. Toeristen die met verwondering kijken? Wat dacht je van de bewoners van Urk? En die in de verre omgeving? En alles en iedereen die ermee wordt geconfronteerd?

 

De kabinetsdoelstelling is om de energieproductie groen te maken, vandaar het bombardement van Urk.

 

Het artikel gaat vanaf dat fatale moment over de techniek en de bescheiden rol van Nederland in de productie van duurzame energie. We lopen achter. De windrazernij wordt gestuurd vanuit Denemarken, waar ze al veel verder zijn om het land te vergeven van de masten. ‘Windmolens komen uit het buitenland,’ luidt de ietwat teleurgestelde kop boven het stuk.
 

Zou Urk nog in opstand komen tegen de verschrikkingen die haar boven het hoofd hangen? Mocht dat het geval zijn dan heb ik een tip voor de projectontwikkelaars van de Urker windmasten.

 

‘PvdA wil overlast compenseren.’ De opening van het Dagblad van het Noorden, gisteren.
‘Groningers die in de omgeving van windmolens wonen, hebben ‘recht op goedkope stroom.’

Afkopen.

 

De Groninger PvdA-statenfractie wil omwonenden die hinder ondervinden van windparken financieel tegemoet komen. Met die maatregel hoopt de PvdA op meer sympathie en steun voor het opwekken van windenergie. Voor dom houden. De mond snoeren. Paaien. Gijzelen. Wat is het precies? Je noemt het wat je wilt, partijgenoot en Tweede Kamerlid Diederik Samsom ziet het idee ‘helemaal zitten’ volgens het blad. Zijn socialistische veldwerkers hebben al de nodige contacten gelegd.

 

Sjak Rijploeg en Bert Dieters van de PvdA in Groningen verwachten dat ‘windboeren’ en energieleveranciers het voorstel van de omkoping van omwonenden zullen omarmen ’gezien hun belang’ en bijdragen aan de pot met steek- en smeergeld.

 

Dat verwacht ik ook. Bewijzen van betalingen aan slachtoffers van de windmolenziekte kunnen van nut zijn bij de rechter, later, wanneer de masten driehonderd meter hoog worden en de omwonenden de overheid smeken om het stoppen van de vervuiling van het landschap: ‘Wel geld aannemen hè, en nu weer pruttelen? U hebt uw recht verkocht, meneer.’

 

Duitsland heeft iedere meter van de grens al volgebouwd. Adembenemend.
Het idee van de afkoping verdient navolging. Men zou voor lijders aan Schiphol geld kunnen vrij maken. En voor de mensen in de omgeving van voetbalstadions. Als je in het centrum van Amsterdam, Valkenburg, Scheveningen en Slagharen woont, verdien je een extraatje wegens toeristenrommel.

 

Persoonlijk zou ik graag een motie van de PvdA meemaken waarin we een belastingverlaging krijgen voor de overlast van politici die strooien met pepernoten.

 

Volkskrant, 27 mei 2008