Inwoners van het Duitse grensplaatsje Vetschau, vlakbij Aken, protesteren massaal tegen de nieuwe plannen van de Akense gemeenteraad. Die wil de windmolens bij het dorp vervangen door moderne turbines tot wel 160 meter hoog.

 

Volgens de inwoners, die zich verzameld hebben in een actiecomité, ondervindt Vetschau nu al veel overlast van de enorme windmolens. Zo zouden de rotorbladen van de windturbines een gigantische slagschaduw over het dorp werpen als de zon erachter schuilgaat, waardoor het in de huizen van de dorpelingen midden op de dag plotsklaps zeer donker wordt. Bovendien zouden de windturbines voor veel lawaai zorgen, dat nog bovenop de geluidsoverlast komt die inwoners van Vetschau sowieso al ondervinden van de nabijgelegen snelweg A76/A4.

In de ogen van een woordvoerder van het actiecomité lijkt het wel of de inwoners van Vetschau minder belangrijk zijn dan hamsters. Dat is een verwijzing naar de ophef over hamsters die jaren geleden ontstond bij de aanleg van het grensoverschrijdend industrieterrein Avantis.

Inmiddels hebben ook inwoners van Bocholtz hun steun toegezegd aan de strijdbare dorpelingen uit Vetschau.

 

Limburgs Dagblad, 10 september 2008