De Urker bevolking heeft een brief aan minister Plasterk geschreven om de komst van Nederlands grootste windturbinepark onder de rook van het dorp te voorkomen.

 

Dit maakten het actiecomité Urk Briest en vijf culturele Urker organisaties dinsdagmorgen bekend. Minister Plasterk wordt gevraagd de afwijzing van het plan te ondersteunen en de zaak binnen het kabinet aan de orde te stellen

 

Minister Plasterk verleende tijdens een bezoek aan Urk op 30 juni 2008 de status beschermd dorpsgezicht aan de historische dorpskern. De Urker culturele en cultuurhistorische instellingen waren overtuigd dat het dorp daarmee beschermd zou zijn tegen ondoordachte plannen. De bijzondere status blijkt echter een wassen neus sinds minister Cramer de „megalomane plannen van de gemeente Noordoostpolder voor een windturbinepark van ongekende proporties” omarmt, aldus de brief.

 

Volgens de bezorgde organisaties is er voor hen en de gemeente Urk beperkte ruimte om iets tegen het plan te doen, aangezien buurgemeente Noordoostpolder bedenker en de provincie Flevoland medeontwikkelaar van het plan is. „De bewoners van Urk, die het meest worden gedupeerd door dit plan, zijn nooit betrokken bij de besluitvorming”, aldus de culturele instellingen en comité Urk Briest.

 

Reformatorisch Dagblad, 1 oktober 2008