Zes windmolens mogen verrijzen langs de provinciale N11 in Alphen aan den Rijn. De Alphense gemeenteraad stemde gisteravond in met de komst van de molens. Zij vindt dat de milieuvoordelen opwegen tegen de nadelen voor het landschap. Alleen de VVD stemde tegen de komst van de molens.

 

De raadsfracties vinden dat niet langer gewacht kan worden met het invoeren van duurzame energie. ‘De Alphense molenzesgang’ levert misschien geen grote bijdrage aan een duurzame energievoorziening, maar alle beetjes helpen, meent raadslid Dekkers van Groen Links. Bovendien is de plaatsing niet onomkeerbaar. ,,Als er betere methoden komen om duurzame energie op te wekken, dan kunnen we ze na verloop van tijd ook weer weghalen.”

 

De bewoners van de wijk Gouwsluis zijn fel tegen de plaatsing van windmolens gekant. Zij vrezen geluidsoverlast en zijn bang voor de slagschaduw die de wieken van de 60 meter hoge molens veroorzaken. SP-raadslid Pleij meent echter dat deze bezwaren in het niet vallen bij de milieuoverlast die de bewoners nu al ervaren van de N207. Ook bij de verwachte herrie van de te bouwen overslagterminal aan de Steekterpoort zinkt de overlast van de molens in het niet. D66-raadslid Prins leeft meer mee met de omwonenden, maar meent dat het belang van 155 tegenstanders in het bniet valt bij de voordelen voor 72.000 Alphenaren.

 

Het college van B en W had de raad geadviseerd om niet in te stemmen met de komst van de windmolens. Wethouder Lyczak legde zich bij de wil van de raadsmeerderheid neer, maar waarschuwt de raad dat de molens er dit jaar zeker nog niet zullen staan. Een wijziging van het bestemmingsplan is pas tegen oktober of november gereed en er moet ook nog een bouwvergunning worden verstrekt. Buurtbewoners kunnen zich dan alsnog tegen de windmolens verzetten. Om de risico’s op procedures zo gering mogelijk te maken, wil Lyczak de molens ‘zo dicht mogelijk tegen de weg en zo ver mogelijk van de huizen’ positioneren.

 

Leidsch Dagblad, 30 januari 2009