De Thoolse politiek lijkt te twijfelen over de komst van nieuwe windmolens in de gemeente.Dat bleek gisteren tijdens de vergadering van de commissie ruimte. Daarin werd de brief van de natuurvereniging Tholen besproken. Die is fel gekant tegen grote nieuwe windmolens, die in de toekomst bij Stavenisse en Sint-Maartensdijk moeten verrijzen.
 

De Reformatorische Fractie Tholen (RFT) trok gisteren het felst van leer tegen de plannen voor nieuwe turbines. Raadslid Rien Klippel wees erop dat de gemeenteraad in 2003 heeft bepaald dat er in de gemeente voor een vermogen van 22,5 megawatt aan windmolens zou mogen komen. Daar werden vier locaties voor aangewezen: Anna Jacobapolder, Sint-Annaland, Stavenisse en Sint-Maartensdijk. De windmolens van tegenwoordig wekken echter veel meer energie op dan die van 2003. "Daarom halen we alleen in Sint-Annaland al 15 megawatt", stelde Klippel. Volgens hem zouden er daarom niet veel windmolens meer mogen komen bij Stavenisse en Sint-Maartensdijk.

Hij heeft de steun van Algemeen Belang Tholen (ABT), dat in 2003 al tegen de komst van veel windmolens was, en ook de PvdA lijkt te twijfelen. "Kunnen we nog terug?", vroeg Ellen van der Wal zich af. Ook de ChristenUnie zou graag zien dat de gemeenteraad de hele zaak nog eens goed bespreekt. Dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren. Wethouder Karel Heijboer zegde gisteren toe dat het college zal onderzoeken hoe het precies zit met het maximum van 22,5 megawatt, waar de RFT over begon.

Klippel kondigde alvast aan te zijner tijd een motie in te zullen dienen om de komst van nieuwe windmolens tegen te houden. "Er is erg veel maatschappelijke weerstand", stelde hij. "En daar komt bij dat minister Cramer momenteel ook bekijkt of het niet beter is om windmolens te concentreren in plaats van ze overal maar neer te zetten. Dit is onze kans om op de rem te gaan staan."

De SGP liet een ander geluid horen. Volgens die partij zet de gemeente ondernemers aan wie al toezeggingen zouden zijn gedaan over de mogelijkheid om turbines te bouwen in de kou. De partij denkt dat er in dat geval wel eens schadeclaims kunnen komen.

 

PZC, 11 maart 2009