Tachtig tot honderd windmolens met een tophoogte van 200 meter zouden er in het IJsselmeer moeten komen voor de kust van Urk. Burgemeester en wethouders van Urk verzetten zich hier fel tegen en vragen de gemeenteraad van Enkhuizen om hun verzet te steunen.

 

Het gebeurt bepaald niet elke dag dat Urk Enkhuizen om steun vraagt. Maar om de komst van de reuzenwindmolens tegen te houden, die hoger worden dan de Euromast in Rotterdam, trekt Urk alle registers open. In de brief die B en W van Urk aan de Enkhuizer raad heeft geschreven, stelt het Urker college dat de windmolens ten koste gaan van het beschermd dorpsgezicht van het voormalige eiland. Ook wordt gesteld dat de locatie voor de windmolens onderdeel uitmaakt van een trekvogelgebied en bijzondere visgronden.

 

Noordhollands Dagblad, 17 maart 2009