Minister Van der Hoeven van Economische Zaken bezoekt vandaag één van de meest omstreden lokaties voor een grootschalig windmolenpark: Urk. In de vissersgemeente is het actiecomite ‘Urk Briest’ al maanden bezig met het verzet tegen de honderd masten van bijna 200 meter hoog, die daar in de buurt moeten komen. Gisteren bood het actie-comité de Tweede Kamer al een petitie aan (NOS Journaal).

 

De gemeente Urk verspreidde gisteravond een afbeelding van hoe het park er volgens het dorp uit gaat zien: windmolens, groter dan de Euromast, pal naast de Urker vuurtoren en een traditioneel vissershuisje. Dat is waar Urk bang voor is: links en rechts van het eiland tientallen windmolens met rotorbladen van bijna 200 meter hoog.

 

Urk wil met de illustratie een antwoord bieden op een promotiefilmpje dat onlangs door de projectleiding werd verspreid. Daarin lijken de megaturbines onbeduidende streepjes die wegvallen in een strakke, blauwgrijze lucht.

 

Vandaag presenteert een plaatselijke bedrijvengroep een alternatief aan de minister, een kleinere, alternatief type molen.Ook de gemeente voert alternatieven aan, zoals zonne-energie en warmte-koude opslag om energie te winnen.

 

Urk wil dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van de molens voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de Urkers. Ook moet volgens Urk onderzocht worden of de megamolens de kwaliteit van de dijken niet aantasten.

 

Maar de minister lijkt onvermurwbaar. Van der Hoeven heeft dankzij een nieuwe wet de zogenoemd ‘doorzettingsmacht’ gekregen bij dit soort projecten. De minister waarschuwde Urk op BNR Nieuwsradio weken geleden al: ,,Als blijkt dat men moeilijk doet, zal ik daar zeker gebruik van maken.”

 

BNR, 8 april 2009