Volgens de vooraanstaande Duits-Amerikaanse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Jack Steinberger is het zinloos te investeren in windenergie. De zon is een veel efficiëntere energiebron. Dat bericht de Britse krant The Times. Jack Steinberger is directeur van het CERN in het Zwitserse Genève. In 1988 kreeg hij de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

 

"Windenergie is niet de toekomst", zei Steinberger tijdens een symposium van Nobelprijswinnaars. Hij vindt dat Europa dus ook geen geld meer moet investeren in deze nieuwe vorm van energie. Windmolens rekenen nog steeds op andere energiebronnen in noodgevallen, wat meteen ook hun bijdrage aan de emissiereductie ondermijnt. 
 

"In plaats daarvan geeft thermische zonne-energie, waarbij zonnestralen door spiegels worden opgevangen, ons wel een zekere toekomst", aldus de wetenschapper. "Hoe sneller we hierop focussen, hoe beter."

De wetenschapper zegt dat alle gekende reserves van fossiele brandstof binnen zestig jaar uitgeput zullen zijn. Volgens hem kunnen de zonne-energieboerderijen in de Sahara voldoen aan bijna 80 procent van de Europese energienoden tegen het midden van de eeuw.

Hij vraagt dan ook financiële steun aan Europa voor een nieuw project in Noord-Afrika, dat twee miljoen huizen in Europa van elektriciteit moet voorzien via onderzeese kabels.

Steinberger roept Europa op om een gedurfde beslissing te nemen omtrent deze nieuwe technologieën. 

 

Website Knack, 28 mei 2009