Rijkswaterstaat eist van energiemaatschappij Nuon dat deze het windmolenpark langs de A6 bij Lelystad zodanig beveiligt dat het opnieuw afbreken van een molenwiek niet meer kan voorkomen. “De veiligheid van de weggebruiker is in het geding”, aldus woordvoerster Jonna Brandsma van Rijkswaterstaat, beheerder van het wegennet in ons land.

 

Rijkswaterstaat zegt dit in een reactie op de molenwiek die eerder deze week op de A6 terecht kwam, nadat deze was afgebroken van een van de 15 molens van een uit 1997 daterend windmolenpark. Daarbij raakte wonder boven wonder, het was spitsuur, niemand gewond. Het 12 meter lange deel van de wiek kwam na het afbreken 30 meter verder op de weg terecht en blokkeerde daarbij, richting Almere, de rechterrijbaan en de toegang tot een parkeerterrein. "We gaan zo snel mogelijk met het bedrijf over het windmolenpark praten. Deze kwestie moet zo snel mogelijk adequaat worden opgelost", aldus Brandsma.

 

Volgens energiemaatschappij Nuon, eigenaar van het windmolenpark, is blikseminslag tijdens het noodweer van maandag op dinsdag vrijwel zeker de oorzaak van het voorval met de molenwiek. Dat de wiek kon afbreken komt omdat deze bestaat uit essenhout en een laag kunststof, epoxy, eromheen. De moderne windturbines zijn voorzien van bladen, wieken, van polyester. “Dat is sterker en die wieken breken niet af. Daar komt hooguit een knik in”, aldus Melanie Poort van Nuon. De hedendaagse molens hebben bovendien een geavanceerd, in de wieken verwerkt systeem van bliksemafleiders, waarbij de stroom naar de grond wordt geleid. “Bliksemafslag helemaal voorkomen kan niet”, aldus Poort. “Je hebt nu eenmaal, net als bij bomen waar de bliksem ook nogal eens inslaat, te maken met hoge objecten.”

 

Nuon heeft inmiddels de molens stilgezet en gaat deze de komende weken intensief onderzoeken. Het bedrijf vindt het nog te vroeg om al te gaan speculeren of de wieken van het voor hedendaagse begrippen verouderde windmolenpark vervangen moeten worden door moderne polyester wieken. De kans daarop is echter aanwezig, nu Rijkswaterstaat zulke sterke eisen aan de veiligheid van de windturbines stelt. De energieleverancier ontkent geruchten dat er al enige tijd sprake zou zijn van vervanging van het bewuste windmolenpark.

 

Het incident met de blikseminslag staat niet op zich, stelt Luc Rademakers van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten. Hij is expert op het gebied van windmolens. Hij gaat er voorlopig vanuit dat bliksem de boosdoener is bij het Lelystadse ongeval. “In binnen- en buitenland zijn de afgelopen jaren een groot aantal windmolens de dupe geworden van blikseminslag. Bij de wat oudere windmolens was het destijds nog niet gebruikelijk om standaard een blikseminslagbeveiliging aan te brengen. Nu gebeurt dat structureel.” Incidenten met windmolens deden zich in Nederland onder meer voor bij Vierhuizen en Scheemda in Groningen, Wieringerwaard en Leeuwarden.

 

Piet Reijnders van de stichting De Rotterdamse Hoek, die ageert tegen de komst van een groot windmolenpark in de Noodoostpolder, heeft, zoals hij zegt, het afbreken van de wiek met gepaste vreugde begroet. “Het blijkt eens te meer dat windmolens niet zo veilig zijn als wordt beweerd”, aldus Reinders. “We zullen dit voorval zeker gebruiken in onze strijd om het nieuwe park te weren.”

 

Telegraaf, 29 mei 2009