De Thoolse gemeenteraad heeft definitief een streep gezet door het plan voor vier nieuwe windmolens bij Stavenisse.Een meerderheid van PvdA, CU, ABT en RFT stemde tegen de komst van de turbines. Dat was zeer tegen de wil van burgemeester en wethouders. Die zijn bang dat er schadeclaims komen van initiatiefnemer Zeeuwind.

 

SGP en VVD, die wel windmolens bij Stavenisse wilden, denken dat ook. "Deze kwestie gaat onherroepelijk bij de Raad van State komen", stelde VVD’er Frank Hommel. "Dan hangt ons een flinke schadeclaim boven het hoofd." Wethouder Heijboer gooide het ook nog over een andere boeg in een poging de gemeenteraad aan zijn kant te krijgen. Volgens hem getuigt het niet van behoorlijk bestuur om de plannen voor de turbines nu te schrappen.

De tegenstanders waren niet onder de indruk. Volgens Rien Klippel (RFT) heeft de raad nooit uitgesproken dat de windmolens er mochten komen. In een nota uit 2003 is de locatie weliswaar aangewezen, maar daarin stond ook dat Tholen maximaal 22,5 megawatt wilde opwekken. Dat wordt al ruimschoots gehaald met de turbines die er al staan in de gemeente. Dat is voor de tegenstemmers een belangrijke reden om de windmolens bij Stavenisse te schrappen. Daarnaast vinden ze ook dat die het landschap te veel aantasten.

Het raadsbesluit is een overwinning voor een groep inwoners uit het dorp, die zich de afgelopen anderhalf jaar heeft ingezet om de molens tegen te houden. Daartoe werden onder meer honderden handtekeningen verzameld.

SGP’er Peter Hoek denkt echter dat de gemeente wel eens van een koude kermis kan thuiskomen. Hij is bang dat de rechter Tholen later verplicht alsnog vier windmolens te bouwen of een flinke schadevergoeding te betalen. Hij kwam daarom met het compromis om drie turbines neer te zetten. Daar was geen meerderheid voor.

 

PZC, 9 juli 2009