De schroeven van boten die van en naar een windpark voor de Britse kust varen, hebben vermoedelijk de dood van tientallen zeehonden veroorzaakt.

 

 

Volgens onderzoekers zijn de schroeven de enige uitleg voor de vreemde wonden die op de aangespoelde lichamen van zeker 38 zeehonden werden aangetroffen. Dat meldde de Sunday Times zondag.
 
De zeehonden zijn waarschijnlijk in de schroeven gezogen en eruit gekomen met een kurketrekkerachtige wond. De schroeven, die omgeven zijn door een soort metalen huls en daardoor onzichtbaar zijn voor de zeehonden, veroorzaken een lange wond die begint bij de kop van een zeehond en gedraaid over het lichaam naar het achterlijf gaat.
 
De bouw van het windpark voor de kust van Norfolk begon in december. Kort daarna spoelden de eerste verminkte zeehonden aan. Vermoedelijk zijn voor de bouw meer schepen met omhulsde schroeven ingezet. Het windpark van Statoil moet vanaf volgend jaar voldoende stroom genereren om 220.000 Britse huishoudens*) te voorzien. (ANP)

 

 

The Sunday Times / Het Parool, 22 augustus 2010

 

 

*) Stroom voor 220.000 huishoudens

Het klinkt indrukwekkende en dat is ook precies de bedoeling, maar u weet inmiddels hoe het werkt: huishoudens verbruiken nog geen kwart van alle energie en slechts een kwart van alle verbruikte energie is stroom.

Zie – ‘Creatief boekhouden met groene energie‘ elders op deze web site.