Omwonenden van de vijf molens in de Hoofdplaatpolder hebben bij de rechter een flinke overwinning geboekt op de gemeente Sluis.

De rechtbank in Middelburg heeft enkele tientallen van hen een fors hogere planschadevergoeding toebedeeld dan het Sluise gemeentebestuur wilde betalen.

 

Omwonenden protesteren al jaren tegen de eind 2004 neergezette windmolens. De strijd tegen de bouw ervan is al een poosje verloren, maar het gevecht om planschadevergoeding loopt nog steeds in alle hevigheid. De gemeente Sluis liet adviesbureau Rijk uit Kruiningen een rapport opstellen. Die adviseerde Sluis om in totaal 91.500 euro uit te keren aan vijftien mensen wier woning en grond door de komst van de molens minder waard waren geworden. Omwonenden, verenigd in Stichting Aktiegroep Windturbines Hoofdplaatpolder, vonden het bedrag te laag en meenden ook dat meer van hen recht hadden op een vergoeding. Ze lieten bureau Verhagen uit Oud-Beijerland eenzelfde onderzoek doen. Die kwam uit op fors hogere vergoedingen voor meer omwonenden. College en gemeenteraad hielden echter vast aan hun standpunt, waarna dertig bewoners naar de rechter stapten.

 

Die oordeelt nu onder meer dat Rijk het effect van hinder (schaduw, uitzicht en geluid) heeft onderschat. In de meeste gevallen moet de gemeente nu het advies van Verhagen volgen. Dat betekent dat Sluis minstens 149.500 euro kwijt is aan bij elkaar zeventien mensen. In twee gevallen moet de gemeente opnieuw beslissen, waardoor er nog zo’n 30.000 euro bij dat bedrag zou kunnen komen.

 

Het Sluise college bekijkt nog of het in hoger beroep gaat.

 

PZC regio Zeeuws-Vlaanderen, 20 januari 2011