Vleermuissterfte kan VS miljarden kosten.

 

De Verenigde Staten houden hun hart vast voor een massale sterfte onder vleermuizen. Ruim een miljoen van deze dieren zijn sinds 2006 gesneuveld door een schimmelziekte, bekend als het witteneuzensyndroom, en grote windmolens die de vleermuizen vermalen.

Vleermuizen zijn echter grote eters van insecten. ‘Zonder vleermuizen worden oogsten aangetast. Het gebruik van chemische pesticiden stijgt’, zei onderzoeker Gary McCracken van de University of Tennessee in Knoxville donderdag. Hij schat de waarde van de vleermuizen in de landbouw op minstens 3,7 miljard dollar (2,6 miljard euro) per jaar. 

Door het toenemende aantal windmolens zal het aantal dode vleermuizen nog fors toenemen. De onderzoeker roept op tot actie. ‘Niets doen is geen optie, omdat deze vliegende zoogdieren weinig nakomelingen krijgen. Herstel van de populatie duurt tientallen jaren, misschien zelfs eeuwen.’

 

de Volkskrant online editie, 31 maart 2011

 

 

Deze infrarood video van de Universiteit van Boston (Mass.) maakt de ‘hits’ pijnlijk zichtbaar.

 

 

Er zijn enkele opmerkelijke verschillen tussen bovenstaande tekst en die in de papieren krant van de volgende dag.

 

Vleermuis spaart miljarden aan gif.

 

Vleermuizen besparen de landbouwsector in de VS bijna 23 miljard dollar per jaar aan insecticiden, berekenen ecologen in Science. De populaties van de vliegende zoogdiertjes krimpen al jaren, onder meer door een mysterieuze schimmelziekte.

Volgens de auteurs is afwachten alleen al economisch onverantwoord. Een kolonie van 150 dieren eet per jaar zo’n 1,3 miljoen insecten.

 

de Volkskrant, blz.13, Wetenschap, 1 april 2011