DEN HAAG/HOUTEN – De kans bestaat dat de Raad van State de milieuvergunning voor drie windturbines langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten vernietigt.

Dat bleek deze week tijdens een zitting van de Raad in Den Haag.Houten heeft aan energiebedrijf Eneco een milieuvergunning verleend die de bouw aan de Veerwagenweg mogelijk maakt.

 

Omwonenden, onder wie H. van Doorn, A. Jongerius en dierenpensionhouder J. Puijk, zijn fel gekant tegen de windmolens. Er bestaat nog onzekerheid over de vraag hoe ze er precies uit gaan zien. Dat bleek meteen de zwakke plek in de milieuvergunning, die Eneco nogal wat ruimte biedt. Het bedrijf weet nog niet precies welk type turbine wordt aangeschaft en dus hoe hoog ze zullen worden ( tussen de 85 en 105 meter). Aangezien het ene merk turbine meer herrie maakt dan het andere, heeft de gemeente Houten ruime geluidsmarges in de vergunning opgenomen. Volgens de onafhankelijke milieuadviseur van de Raad van State heeft Houten feitelijk meer geluidsruimte aan Eneco vergund dan nodig is.

 

De staatsraden (bestuursrechters van de Raad van State) zetten vooral om die reden grote vraagtekens bij de verleende vergunning. Volgens de milieuwet mag men niet meer geluidsoverlast vergunnen dan strikt noodzakelijk. De bezwaarmakers trekken bovendien het nut van de windturbines in twijfel. Volgens hen zijn windturbines in Houten niet rendabel. Eneco bestrijdt dat. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

 

AD – 120406