Windmolens maken zoveel lawaai dat Californische eekhoorntje die leven in de buurt van windmolenparken zich vreemd gedragen. Dat lijkt onbelangrijk, maar het verschijnsel heeft verstrekkende gevolgen.

 

Californische grondeekhoorntjes die de hele dag last hebben van het turbinelawaai reageren veel sneller op alarmsignalen van soortgenootjes dan eekhoorntjes die in alle rust rondscharrelen. Gestrest rennen ze veel sneller terug hun holletje in, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ze lijken ook de hele tijd extra alert op roofdieren.

 

Vervelend voor andere dieren die afhankelijk zijn van de eekhoorn. De steenarend bijvoorbeeld die de eekhoorns eet, of de roodpootkikker (red-legged frog) die vaak in de buurt van de eekhoorntjes leeft, stellen de wetenschappers die het onderzoek deden volgens de website van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

 

En er zijn nogal wat windmolens in de Amerikaanse staat Californië. Winderige woestijnen worden vol gezet in de ‘milieuvriendelijke’ staat. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet helemaal in het imago van de republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger past, staat de ex-Hollywood-ster op milieugebied geregeld lijnrecht tegenover president George W. Bush.

 

Als de Californische eekhoorns last hebben van windmolens, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor andere diersoorten overal ter wereld, waarschuwen de onderzoekers.

 

Elsevier, 3 mei 2006

 

Ons commentaar: als het al zo ernstig is voor dieren, hoe zou het dan voor mensen uitpakken?