Minister Joop Wijn van Economische Zaken hoeft de stop op subsidies voor het opwekken van groene stroom niet terug te draaien. Een motie van deze strekking haalde het dinsdag niet in de Tweede Kamer. De stemverhouding was 75 stemmen tegen en 65 voor.

 

De motie van SGP-Tweede Kamerlid Kees van der Staaij kwam in stemming, nadat Wijn de Kamer een ,,overgangsregeling” had toegezegd, maar die ging Van der Staaij niet ver genoeg. De overgangsregeling is bedoeld voor kleinschalige projecten bij agrarische ondernemers.

 

Voor de motie stemden de linkse oppositie en de kleine christelijke partijen. Tegen waren CDA en VVD. De hoofdelijke stemming werd met spanning tegemoet gezien, omdat ook landbouwwoordvoerder Wien van den Brink van de LPF tegen de subsidiestop was en dus voor de motie stemde. De rest van de LPF-fractie stemde echter tegen de motie.

 

Eenpersoonsfracties

Van de eenpersoonsfracties was Gonnie van Oudenallen voor de motie, maar Geert Wilders en Anton van Schijndel stemden tegen.

 

Wijn kondigde in augustus onverwacht de susbidiestop af, omdat de kosten van de regeling uit de hand liepen en de milieudoelstellingen ook gehaald zouden worden zonder nieuwe projecten voor groene stroom.

 

Daarna stak een storm van protest op van ondernemers en milieubeweging en Wijn kwam onder druk van de Kamer met een overgangsregeling én met een regeling voor vergoeding van schade voor mensen die projecten in voorbereiding hadden.

Den Haag (ANP), 26 september 2006