Ik ben woest, ik wens geen dag en geen nacht nog langer slachtoffer te zijn van die eindeloze pokkenherrie.” Ina Vonk vraagt in een wanhopige brief raadsleden, wethouders en burgemeester van Zijpe om de megaturbine op nauwelijks een paar honderd meter van haar woning stil te leggen, ‘in afwachting van definitieve sloop’.

 

Het gaat om de turbine aan de Groote Sloot, vlakbij haar woning. Al eerder heeft ze de raadsleden van Zijpe duidelijk te verstaan gegeven dat de windturbine ’tekeer gaat als een jumbo’. Vrijwel alle gemeentebestuurders zijn bij haar langs geweest om zich van de situatie op de hoogte te stellen en verzekerden haar dat er serieuze aandacht aan de zaak zou worden besteed. Maar bij Ina Vonk is het vertrouwen in het gemeentebestuur inmiddels gedaald tot ver onder het nulpunt. Voor haar staat vast dat de gemeente de wet heeft overtreden door toe te staan dat de turbine zo dicht bij haar huis mocht worden gebouwd. Ze wijst erop dat bijna alle metingen van de Milieudienst geluidsovertredingen hadden geconstateerd. Daarom vindt ze dat ‘alle overtredingen een onmiddellijk stopzetten van de molen rechtvaardigen’. Bovendien verwacht Vonk dat er op haar noodkreet binnen twee weken antwoord komt, zeker omdat alle raadsleden serieuze aandacht voor haar probleem hadden beloofd.

 

Wethouder B. Blonk vertelde dat zolang alles rond de turbine binnen wettelijke regelingen valt, de gemeente formeel niets kan doen. Er zijn aanpassingen gedaan. De Milieudienst meet deze weken of dat afdoende is. ,,Zo niet, dan kunnen we ingrijpen.” Blonk stelt dat geluidsoverlast in een stille polder vaak veel erger is dan wanneer er achtergrondlawaai is. De wet houdt daar geen rekening mee. ,,Pas als dat wel gebeurt, dan kunnen we er ook wat aan doen”, aldus Blonk.

 

Noordhollands Dagblad, 26 maart 2007