Woerden moet beducht zijn voor een schadeclaim van acht tot tien miljoen euro als nabij de A12 vier molens worden geplaatst. Tweede ‘gevaar’ is een veto van het Ministerie van Landbouw en Natuurbeheer, omdat de entourage van natuurgebieden wordt aangetast.

De Woerdense gemeenteraad heeft wat extra huiswerk meegekregen in de eerste inspraakronde over het windmolenplan. Die werd gisteravond gehouden. Donderdag volgt de tweede inspraakavond.
 

Vooral woordvoerder Van Rooij van het Nationaal Kritisch Platform Windenergie legde enkele zaken op tafel die nog niet in de discussie aan bod zijn geweest. De nabijheid van natuurgebieden als de Nieuwkoopse Plassen kan onvermoede gevolgen hebben. Minister Verburg van Landbouw en Natuurbeheer heeft tenminste in Groningen ingegrepen bij een windmolenplan in de Emmapolder. Volgens Van Rooij kijkt het ministerie vanuit het gezichtspunt van het natuurgebied of horizon erg wordt aangetast. Is dat het geval, dan gaat een streep door zo’n windmolenproject. Ofwel de minister eist dat andere storende bebouwing wordt weggehaald.
 

Een andere adder die Van Rooij onder het gras ziet, is een schadeclaim. Als de bewoners van driehonderd huizen in Molenvliet, Barwoutswaarder, Nieuwerbrug en Waarder een claim indienen wegens waardedaling van hun huizen door ‘visuele hinder’, komt het totaalbedrag volgens Van Rooij uit op zo’n tien miljoen. Dat bedrag kunnen de agrariërs die de turbines willen plaatsen, wellicht niet betalen. De claim gaat dan automatisch naar de gemeente Woerden.

 

Algemeen Dagblad, Groene Hart, 30 november 2007