De skyline van Urk raakt zijn authentieke karakter kwijt door het nieuwe windmolenpark in de Noordoostpolder. Hiervoor waarschuwt het Nationaal Kritisch Platform Windenergie op omroep Flevoland, zowel op de radio als de regionale televisie (halverwege de uitzending van 10 maart).

 

Aan de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk langs het IJsselmeer is het grootste windmolenpark van Nederland gepland. Hier komen zo’n 80 turbines van mogelijk 200 meter hoog. Ongeveer de helft komt in het water te staan. Hierdoor gaat het vissersdorp totaal anders ogen, stelt de actiegroep. Het aantal toeristen kan hierdoor afnemen.

Het platform heeft een waarschuwingsmail aan de gemeenteraad van Urk gestuurd. Naar verwachting start over twee maanden de procedure voor de milieuvergunning van het windmolenpark.

Omroep Flevoland, maart 2008