PvdA-Minister Jacqueline Cramer (VROM) heeft bevestigd dat haar ministerie komt met een voorstel om negen snelwegpanorama’s in te richten langs de snelweg, zodat automobilisten ‘kunnen genieten’ van het uitzicht. Eerder dit jaar haalde minister Cramer een streep door de plaatsing van windturbines tussen Bodegraven en Woerden, omdat deze het landschappelijk karakter teveel zouden verstoren. Ook dit stukje ‘uitzicht op het Groene Hart’ is tot nationaal snelwegpanorama gepromoveerd.

 

Dat staat in de conceptversie van het rapport Zicht op Mooi Nederland, waar de Volkskrant beslag op wist te leggen. Het rapport is onderdeel van de nieuwe wet ruimtelijke ordening. Uit Zicht op Mooi Nederland blijkt dat er in Nederland zesentwintig vergezichten de moeite van het bekijken waard zijn, waarvan er nu dus negen benoemd worden tot ‘nationaal snelwegpanorama’.

 

Karakteristiek
Deze snelwegpanorama’s zijn zo karakteristiek en waardevol voor Nederland dat zij extra bescherming verdienen. Het is belangrijk dat er wat moois te zien is langs de snelweg, aldus het rapport, ‘want onderzoek heeft bevestigd dat groen en ruimte in algemene zin rustgevend zijn en bijdragen aan herstel van stress’.

 

Het zou eeuwig zonde zijn als de negen vergezichten voor snelwegrijders aan het zicht zouden worden onttrokken achter ‘een rommelig geheel van betonnen geluidsschermen, woningen en kantoorkolossen’, aldus het ministerie van Cramer.

 

Kijkseconden
Het panorama langs de A7 biedt volgens het Zicht op Mooi Nederland ‘uitgestrekt uitzicht op de open en waterrijke veenweiden, stolpboerderijen en optrekkende verkaveling’, en is met ruim 150 seconden kijkplezier een niet te missen fenomeen. Het ministerie heeft bij de berekening van het aantal kijkseconden geen rekening gehouden met filerijders, die kunnen nog veel langer genieten.

 

Het voorstel wordt binnenkort gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Hoeveel de bescherming van deze snelwegpanorama’s precies gaat kosten is niet bekend.

 

Elsevier, 19 augustur 2008