Als het aan de inwoners van Alphen ligt, komen er geen windmolens te staan aan de zuidkant van de N11 ter hoogte van Steekterpoort. De gemeente zou een andere locatie moeten overwegen of de turbines helemaal niet moeten plaatsen

 

Dat blijkt uit navraag bij de leden van het burgerpanel. Zij hebben onlangs twee bijeenkomsten bijgewoond waarin voor- en tegenstanders beargumenteerden waarom er bij Alphen wel of juist geen windmolens moeten komen. De panelleden vertegenwoordigen de bevolking in deze discussie.

,,Geen wind, dan ook geen stroom,” stelt Alfons Lonte. Hij is tegen plaatsing van de molens bij Alphen. Zijn argumenten: de elektriciteitsrekening van de lokale bevolking wordt niet lager; wel incasseren de Alphenaren de visuele nadelen. Lonte zegt de windmolens niet te kunnen rijmen met de eerder aangelegde hsl-tunnel, die juist diende om het open landschap te behouden.

Optimistischer is F. Bouman. Hij stelt echter dat de windmolens het landschap niet verder mogen verstoren en voelt wel iets voor plaatsing aan de westzijde van Alphen. ,,Waar al turbines staan,” aldus Bouman.

Buiten kernenergie is er eigenlijk geen keuze, vindt Hans Zaunbrecher. ,,De gekozen locatie vind ik wat minder. De mensen daar krijgen al zoveel over zich heen: de terminal, de N11 en het steeds maar drukker wordende verkeer.”

Hij doelt op de bouw van de containerhaven tussen de N11 en de spoorlijn naar Bodegraven. Bewoners van de naastgelegen wijk Gouwsluis protesteren hier al geruime tijd tegen. Zaunbrecher ziet alternatieve plekken aan de westkant van Alphen of langs de Gouwe richting Boskoop.

Ed Krommenhoek is en blijft tegen windmolens. ,,Niet voor niets is het Groene Hart een landelijke long van de Randstad waar de inwoners nog kunnen genieten van natuur en weidse uitzichten.” Positiever is het burgerpanel over de alternatieve windmolen, de eightwind. Rob Prange uit Alphen presenteerde de uitvinding tijdens een van de twee bijeenkomsten. De machine is kleiner dan een windmolen, produceert minder geluid en levert meer energie. Bovendien is deze de helft goedkoper. Bouman: ,,Wanneer de eightwind z’n beloften waarmaakt, is het een interessant alternatief.”

 

AD Groene Hart, 8 oktober 2008