Met hand en tand verzet de 21-jarige Wouter Veldhuis uit Giessenburg zich tegen de plannen van de gemeente om drie windmolens in de buurt van zijn woning de plaatsen.

Hij heeft daarom de actiegroep Windmolens-nee opgericht.

 

,,We moeten de politiek duidelijk maken dat de inwoners van Giessenburg en ook Boven-Hardinxveld niet op die windmolens zitten te wachten,” legt hij uit. Tegen deze plannen zijn bij de gemeente Giessenlanden 33 bezwaren binnengekomen. ,,Maar die veegt de gemeente van tafel,” denkt Veldhuis. ,,Ik ben in ieder geval bang dat ze er weinig mee zullen doen.”

De drie grote windmolens komen niet in de achtertuin van de initiatiefnemer te staan. ,,Maar ik kan ze vanuit mijn huis wel zien en niemand wil dat.” Daarnaast is hij ook begaan met de natuur. ,,Het verpest gewoon het mooie landschap van de Alblasserwaard.”

De Giessenburger vindt de windmolens op de geplande locatie in het weiland tussen zijn woonplaats en Boven-Hardinxveld ook inefficiënt. ,,Bij zee heb je veel meer wind, dus als de overheid ze tientalle meters in zee plaatst, heb je er ook echt iets aan. Daar hebben windmolens in ieder geval veel meer zin.”

Veldhuis heeft nu zo’n tien aanhangers. Maandag houdt hij een bijeenkomst met mensen die zijn ideeën steunen. ,,Samen wil ik bespreken wat we kunnen doen en welke acties we moeten ondernemen,” legt hij uit. Geïnteresseerden kunnen om 20.00 uur naar de C.M. van houwelingsweg 1a in Hardinxveld-Giessendam.

De initiatiefnemer wil in ieder geval een handtekeningenactie houden en de actiegroep wil aanwezig zijn bij de raadsvergadering. ,,Dit plan wordt volgende maand al besproken, dus er moet op korte termijn iets gaan gebeuren.” Verplaatsen is in zijn ogen ook geen oplossing. ,,Dan vervuilen die dingen het landschap in een ander stuk in de Alblasserwaard. Die dingen mogen er gewoon niet komen.”

 

Algemeen Dagblad, 26 februari 2009